Het strijken van broden dient om het aanzien van het brood te verbeteren. Een goed gestreken brood zal een mooie glans en fraai uiterlijk geven, terwijl een slecht gestreken brood er slordig uit kan komen te zien. Er zijn twee manieren van strijken te onderscheiden, namelijk het strijken van het ongebakken product en het strijken van het gebakken product.

Het ongebakken, gemodelleerde product wordt gestreken voordat het is volgerezen. Een volgerezen product kan namelijk door het strijken beschadigen, met name wanneer het deeg wat slapper is. Het strijken van ongebakken producten wordt gedaan met eistrijksel, biest, de eerste melk die veel melksuiker bevat, of melk in een verhouding naar wens. Biest geeft een sterke kleur vergeleken met ei vanwege de melksuikers. Oud eistrijksel geeft een betere glans in vergelijking met vers eistrijksel.

Het gebakken product wordt gestreken direct nadat het brood uit de oven komt. Het is dan nog heet, waardoor het water in het strijksel direct verdampt en de korst krokant blijft. Afhankelijk van het product kan er worden gestreken met boter, wieks of water.