Basterdsuiker bestaat voor 98 procent uit castorsuiker en voor 2 procent uit invertsuikerstroop. Invertsuiker is een mengsel van de enkelvoudige suikers glucose en fructose en geeft de basterdsuiker een stroperig uiterlijk. Basterdsuiker wordt in de bakkerij veel gebruikt bij de productie van koek, banket, suikerwerk en in de broodbakkerij.

Basterdsuiker lost snel op, omdat de suiker uit vrij kleine suikerkristallen bestaat. Dit is van belang voor een mooi homogeen deeg. Ook kleurt het mooi en egaal tijdens het bakproces. Basterdsuiker trekt vocht aan en is dus hygroscopisch. Hierdoor kunnen de degen en producten sneller zacht worden, maar het heeft daarentegen een positieve invloed op de malsheid.

Naast witte basterdsuiker bestaan er bruine basterdsuikers. Hiervoor wordt de witte variant gekleurd met gekaramelliseerde suiker en zo ontstaat de donkere kleur en specifieke smaak. De eigenschappen van de witte en bruine basterdsuiker tijdens de verwerking zijn hetzelfde, maar de soorten kennen wel een andere toepassing:
– Witte basterdsuiker wordt gebruikt voor suikerwerk, koek en banket (zandkoekjes, cakebeslag).
РGele en bruine basterdsuiker wordt gebruikt voor saus (sat̩) en suikerwerk.
– Donkerbruine basterdsuiker wordt gebruikt voor bolussen en speculaas.