Macarons zijn twee rondje koekjes die door middel van een vulling worden samengevoegd. Daarbij is het belangrijk dat de twee helften van de macaron dezelfde vorm en hetzelfde formaat hebben, zodat een verfijnd product kan ontstaan.

Mogelijke oorzaken voor een niet mooi ronde macaron zijn:

  • De macarons zijn onregelmatig opgespoten. Het opspuiten van macarons moet secuur gebeuren, omdat dit van invloed is op de uiteindelijke vorm van het product. Tijdens het rusten wil het beslag nog enigszins uitvloeien, waardoor eventuele kleine pieken verdwijnen, maar te slordig opspuiten zal hierdoor niet verdwijnen. Gebruik een spuitzak met spuitmondje en spuit het beslag, eventueel met behulp van een mal, recht op het bakpapier.
  • Het macaronbeslag is te slap. Een te slap beslag zal te veel uitvloeien, waardoor een onregelmatige of afwijkende vorm kan ontstaan. De consistentie van beslag moet die van lava zijn.
  • Het macaronbeslag is niet gemengd tot een homogene massa. Hierdoor kunnen klonten ontstaan in het beslag. Deze klonten kunnen zichtbaar blijven in het product, waardoor de vorm en gladheid negatief be├»nvloed kan worden.