Apfelstrudel of appelstrudel is een traditionele Oostenrijkse gebakssoort. Het oudste recept dat bekend is afkomstig uit 1697 en is opgeslagen in de Wienbibliothek im Rathaus. De strudel is verwant aan baklava, dat afkomstig is uit het Ottomaanse Rijk. Deze Turkse invloed is via de Hongaarse keuken in Oostenrijk terecht gekomen.

Apfelstrudel is een lange rol van dun, knapperig deeg dat is gevuld met een appelvulling. In deze appelvulling worden onder andere appels, rozijnen, suiker en kaneel verwerkt. Broodkruimels worden toegevoegd om het vocht afkomstig uit de appels te binden. Het deeg dat wordt gebruikt is eenvoudig en bevat geen gist. Het bestaat uit bloem, water, zout en olie en heeft nog het meeste weg van filodeeg. Dit deeg wordt zeer dun uitgerold, waarna de vulling erop wordt gelegd en deze erin wordt gerold. Op deze manier ontstaan de meerdere dunne laagjes deeg.

In Nederland wordt als alternatief voor het deeg ook filodeeg of bladerdeeg gebruikt. De rol apfelstrudel kan erg lang worden, maar wordt na het bakken in stukken gesneden. Deze stukken worden bij voorkeur warm geserveerd met een bestuiving van poedersuiker erop. Verder wordt het ook geserveerd met warme of koude vanillesaus of slagroom.