Sorbitol (E420) is een extensieve zoetstof, die ook als vulmiddel of stabilisator wordt gebruikt. Het werd in de 19e eeuw ontdekt in de lijsterbes (Sorbus Aucuparia), maar wordt ook in andere planten, vruchten en algen gevonden. Sorbitol wordt geproduceerd uit glucose door middel van hydrogeneren onder hoge druk, elektrolytische reductie of katalytisch hydrogeneren. Het is geen suiker, maar een polyalcohol. Bij een te grote inname kan het een laxerend effect geven.

Sorbitol heeft 0,5-0,6 keer de zoetkracht van suiker. Het levert hierbij ook minder calorieën per gram in vergelijking met suiker, namelijk 2,4 kcal ten opzichte van 4 kcal. De stof wordt langzaam gemetaboliseerd in het lichaam, op dezelfde manier als glucose.  

Sorbitol geeft een frisse smaak in de mond en kan vocht goed vasthouden, waardoor het producten een smeuïg karakter geeft. Het is goed oplosbaar in water en kan de houdbaarheid van producten verlengen als stabilisator. Bij gebakken producten vloeit sorbitol en geeft het volume tijdens het bakproces. Een nadeel is dat bij gebakken producten sorbitol als onopgeloste witte stipjes in het product terug te zien zijn. Het kan ook als vulmiddel worden gebruikt in combinatie met andere (intensieve) zoetstoffen voor gemakkelijker doseren.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag