Aan een basis ijsmix of compositie kunnen verschillende smaken worden toegevoegd ter variatie. Afhankelijk van het soort ijs en de toevoegingen, worden deze vroeger of later in het bereidingsproces toegevoegd.

Sorbetijs is op basis van vruchten en dient een frisse smaak te behouden. De suikerstroop wordt eerst gekookt, waarbij deze pas aan de vruchten wordt toegevoegd na afkoeling. Bij een sorbet dat bindmiddel bevat, moet de ijsmix nog enkele uren rijpen voordat deze kan worden gedraaid.

Bij ijsmixen op basis van melkbestanddelen is het toevoegen van smaken afhankelijk van de soort smaak. Sommige smaken komen beter tot uiting wanneer ze met de compositie mee worden gekookt. Dit zijn vaak gedroogde smaken die op deze manier langer de tijd krijgen om in de compositie te trekken. Enkele voorbeelden zijn:

  • Specerijen zoals kaneel, vanille, steranijs of kardemom
  • Koffie
  • Thee

Smaken met een zachtere textuur kunnen door het kookproces textuur verliezen en afzwakken in smaak. Deze smaken kunnen beter na het afkoelen van de compositie eraan worden toegevoegd, de natuurlijke smaak blijft dan beter behouden. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Groenten en fruit
  • Aroma’s en compounds
  • Yoghurt

Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag