Panettone is een Italiaans luxebrood dat van oorsprong afkomstig is uit Milaan en voornamelijk met kerst wordt gegeten. Het originele recept stamt af uit de 15e eeuw, waarin vergiste rozijnen werden gebruikt. Door veranderde wetgeving is dit niet meer toegestaan. Panettone is ontstaan nadat de dochter van bakker Toni, Adalgisa, verliefd werd op Ughetto, afkomstig uit een rijke familie. Deze familie keurde het huwelijk niet goed, omdat de bakker arm was. Toni maakte daarom een kerstbrood waarin de beste en duurste grondstoffen waren verwerkt. Iedereen in Milaan kocht het brood bij hem en hij werd rijk, zodat Adalgisa en Ughetto konden trouwen.

De panettone heeft een hoge, koepel- of cilinderachtige vorm met een bolle en iets bredere bovenkant. De structuur van het luchtige kruim is een combinatie tussen dat van een luxe en veredeld brood en dat van cake. Het deeg bevat onder andere grote hoeveelheden eieren, boter en melk en verschillende garnituren. Deze garnituren kunnen bestaan uit rozijnen, gekonfijte en gedroogde vruchten, chocolade en noten. Door de veredeling van het deeg, is de houdbaarheid van de panettone lang. Zo kan het bij een goed afgesloten verpakkingen enkele weken worden bewaard.