Bruneren is het bruinkleuren van verschillende soorten noten. Tijdens dit proces loopt er wat olie uit de noot, wat de noot donkerder en krokanter maakt en waardoor de smaak beter naar voren komt. Het is belangrijk alle noten voor verwerking te bruneren. Voor vullingen moeten noten volledig gebruneerd worden, omdat de warmte tijdens het bakproces niet meer goed bij de noot kan komen. Noten die bovenop producten worden meegebakken, mogen licht gebruneerd worden, omdat deze bij het bakken nog verder zullen kleuren.
Het bruneren gaat het beste in de oven, omdat de warmte ervoor zorgt dat de noten gelijkmatiger zullen kleuren.

  • Verdeel de noten over een schone bakplaat met bakpapier. Het bakpapier zorgt voor makkelijk schoon te maken bakplaten.
  • Zet de bakplaat in een oven met een temperatuur van 210°C voor 7-8 minuten.
  • Houd de noten in de gaten en controleer of ze niet te donker worden. Geschaafde en gebroken noten kunnen het beste een aantal keer door elkaar worden gemengd gedurende de tijd in de oven. Kans bestaat dat deze op sommige plekken sneller zullen kleuren vanwege het kleinere formaat van de noten.