Acesulfaam-K (E950), ofwel kalium acesulfaam, is een intensieve zoetstof die synthetisch wordt geproduceerd. Het is een organisch zout dat in 1967 in Duitsland werd ontdekt en chemisch gezien op sacharine lijkt.

Acesulfaam-K is ongeveer 200 keer zoeter dan suiker, maar levert geen calorieën. Het heeft geen nadelig effect op het gebit en geen invloed op insuline en het bloedsuikergehalte, wat het geschikt maakt als suikervervanger voor diabetici. Het is een witte, poederachtige stof die goed oplosbaar is in water en snel wordt geabsorbeerd, maar het lichaam onveranderd verlaat.

Doorgaans heeft het een neutrale smaak, maar bij het toevoegen van te hoge concentraties kan het een bittere smaak geven. Om dit te voorkomen wordt het met andere zoetstoffen gecombineerd, waarbij de combinatie met aspartaam een smaak oplevert sterk lijkend op de smaak van suiker.

Acesulfaam-K is zowel hittebestendig als vriesvast. Het kan worden verhit tot 200°C, waarbij het stabiel blijft tijdens de bereiding. Wanneer het aan zure producten wordt toegevoegd, kan het enigszins aan zoetkracht verliezen. Door de veelzijdigheid in bereiding is het geschikt als zoetstof voor verschillende banketproducten. In brood is het minder geschikt als suikervervanger, omdat acesulfaam-K niet door gisting kan worden omgezet in koolzuur.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag