Advocaat is een geelkleurige likeur die wordt gemaakt  van eieren, brandewijn, suiker en eventueel vanille. Er zijn twee soorten advocaat te krijgen, namelijk dik-vloeibare en dun-vloeibare advocaat. Het verschil tussen deze twee soorten is de ei-bestanddelen die gebruikt worden. Bij de dik-vloeibare advocaat wordt alleen gebruik gemaakt van de eidooier, de dun-vloeibare variant wordt bereid met het gehele ei. In Nederland wordt vooral de dik-vloeibare variant gebruikt, de dun-vloeibare advocaat wordt voornamelijk geëxporteerd. Wettelijk is vastgelegd dat advocaat een alcoholpercentage moet bevatten van minimaal 14%.

Advocaat is een specifiek Nederlands product, waarvan de eerste meldingen in geschrift uit de 17e eeuw stammen. Over de herkomst van de naam bestaat veel onduidelijkheid. Het zou in verband gebracht kunnen worden met advocaten, met de betekenis “een borrel om de keel te smeren”. Andere bronnen zeggen dat het een verband heeft met het Franse “avocat”, wat staat voor avocado, omdat deze vrucht ook een geelachtige, smeuïge substantie levert.

Advocaat wordt gebruikt als toevoeging bij zoete gerechten. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • Als vulling in bonbons.
  • Als vulling in taarten en gebak.
  • Als smaakmaker in borstplaat.
  • Als smaakmaker in puddingen.
  • Als op zichzelf staand product.

Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag