Ammonium (ammoniumcarbonaat), ook bekend onder de namen ammoniumhydrocarbonaat of ammoniumwaterstofcarbonaat  is een chemisch rijsmiddel afkomstig uit de dode natuur. Het produceert een gas waardoor bakproducten gaan rijzen.
Het wordt gemaakt van een natuurlijk mineraal (carbonaat) en mag daardoor in biologische producten gebruikt worden.
Ammonium is een wit poeder dat iets grover van structuur is dan dubbelkoolzure soda. De werking van dit rijsmiddel ontstaat bij een warme temperatuur. Wanneer ammonium in een glas warm water wordt gedaan, zal een heftige werking met grove gasbellen als resultaat plaatsvinden. Bij deze werking ontstaan een sterk ruikend gas.
Ammonium laat geen resten achter in het bakproduct. Het gaat zonder vloeistof te worden over van vaste stof naar damp (gas).
Ammonium wordt samen met andere chemische rijsmiddelen voornamelijk in banketproducten gebruikt die veel vetstof en/of suiker bevatten en (ontbijt)koek waarbij de hoeveelheden altijd klein zullen zijn in verhouding met de bloem. Wanneer er teveel ammonium wordt toegevoegd aan een recept, zal dit duidelijk te zien zijn in het gebakken eindproduct. Bij een cakebeslag zal dit bijvoorbeeld te snel rijzen en vervolgens weer inzakken.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag