Anstellgut is een, van oorsprong uit Duitsland afkomstig, voordeeg. Het wordt gebruikt bij de productie van zuurdesems met verschillende soorten granen, zoals rogge, tarwe en spelt. Het type graan in de Anstellgut is in de regel hetzelfde graan als het type graan dat wordt gebruikt in het zuurdesem.

De Anstellgut bestaat uit een resterend stuk ongebakken zuurdesem dat wordt bewaard voor later gebruik. Het wordt gebruikt om de tijd te beperken die nodig is voor het produceren van een zuurdesem en om een stabiele bacteriecultuur te laten ontwikkelen. Dit zorgt er tevens voor dat er een gedefinieerd zuurdeegaroma ontstaat. Anstellgut kan zowel worden verwijderd uit een voorgaand brooddeeg, als het specifiek produceren van een deeg dat alleen als Anstellgut wordt gebruikt en waar telkens een deel vanaf wordt gehaald.

Wanneer Anstellgut meerdere dagen oud is, moet het worden ververst na uiterlijk 7-10 dagen. Dit is mede afhankelijk van het gebruikte graan. Het verversen gebeurd door gelijke delen bloem en water aan het deeg toe te voegen.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag