Aspartaam-acesulfaamzout (E962) is een intensieve zoetstof die kunstmatig wordt geproduceerd. Het is een combinatie van de zoetstoffen aspartaam en acesulfaam-K. Doordat deze stoffen veelvuldig gecombineerd worden gebruikt, heeft het zijn eigen E-nummer gekregen.

Aspartaam-acesulfaamzout heeft een zoetkracht die 200-350 keer sterker is dan die van suiker en levert geen calorie├źn. Voor personen met fenylketonurie (PKU) is het geen geschikte zoetstof. Het aminozuur fenylalanine, afkomstig uit aspartaam, kan bij mensen met de ziekte PKU niet verder worden afgebroken. Het heeft geen nadelig effect op het gebit en heeft geen invloed op insuline of de bloedsuikerspiegel, waardoor het door diabetici gebruikt kan worden.

Aspartaam-acesulfaamzout combineert de goede eigenschappen en neutraliseert de mindere eigenschappen van aspartaam en acesulfaam-K. Acesulfaam-K is een zeer stabiele zoetstof, waarbij aspartaam dit juist minder is. Zo behoudt aspartaam zijn smaak beter in een zure omgeving, terwijl acesulfaam-K juist in een zure omgeving de zoetkracht verliest. Door het combineren ontstaat een zoetstof die stabieler is bij de verhitting en invriezen en een gelijkmatige zoetkracht geeft bij producten in zowel een zure als basische omgeving.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag