Baklava is een dessert dat afkomstig is uit landen in de Balkan en het Midden-Oosten. Het woord baklava is voor het eerst in 1650 gebruikt en is afgeleid van het Perzische woord باقلبا (bāqlabā) wat ‘opstapelen’ betekent. De schrijfwijze en uitspraak kan per taal verschillen. Over de oorsprong wordt gediscussieerd, omdat er verschillende theorieën zijn over het ontstaan ervan. Zowel de Grieken als de Armenen en de Turken zeggen het gerecht uitgevonden te hebben. Wel blijkt dat het gerecht of een variant erop al meer dan 2.000 jaar wordt gegeten.

Baklava bestaat uit veel laagjes filodeeg die zijn gevuld met stukjes noot. Als noten worden voornamelijk pistachenoten en walnoten gebruikt, maar ook het gebruik van amandel komt voor. Verder kan het op smaak worden gebracht met rozenwater, oranjebloesem, kaneel, kardemom, kruidnagel, vanille, citroenrasp of sinaasappelrasp. Na het bakken wordt het geheel gedrenkt met een zoete siroop gemaakt van suiker of honing. Door de grote hoeveelheid suiker en vet, is het een machtig gerecht en wordt het in kleine stukken gesneden. Het wordt vaak bij koffie gegeten of in toeristische gebieden geserveerd met een bolletje ijs.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag