Een beslag is een dikke, vloeibare of spuitbare massa die na het bakken een luchtig gebakken product geeft. De producten die ontstaan door het bakken zijn over het algemeen mals, luchtig en licht van gewicht. De luchtigheid in beslagproducten ontstaat:

  • Bij soezen door de soufflerende werking van de eieren.
  • Bij cake en kapsel door het luchtig kloppen van het beslag vóór het bakken.
  • Doordat de luchtige massa tijdens het bakken verder wordt opgeblazen door de stoomontwikkeling en door het uitzetten van de ingeslagen lucht.
  • Door gasontwikkeling van gasproducerende stoffen, zoals rijsmiddelen.

De basisgrondstoffen bij beslagen zijn eieren, bloem, suiker en boter of margarine. Eventueel kan nog een garnituur, zoals noten en vruchten, of smaak- en kleurstoffen, zoals citroenrasp, aan het beslag worden toegevoegd.
Beslag dient grotendeels als basisonderdeel in de banketproductie. Producten die hiermee gemaakt kunnen worden zijn:

  • Kapselbeslagen
  • Cakebeslagen
  • Soezen

Het grootste gedeelte van de beslagproducten, zijn halffabricaten die nog moeten worden afgewerkt, voordat ze verkocht kunnen worden.