Borstplaat is een zoet product en heeft als hoofdbestanddeel suiker. De naam is te herleiden naar de functie die het product vroeger had. Aan suiker werd een heilzame geneeskracht toegekend. Door het zachte karakter van de borstplaat werd het vaak gebruikt als medicijn bij verkoudheid en andere vergelijkbare kwalen. Tegenwoordig wordt het alleen nog rondom Sinterklaas gemaakt en gegeten.

Borstplaat kan ingedeeld worden in de volgende groepen:

  • Roomborstplaat
  • Vruchtenborstplaat
  • Suikerborstplaat

Roomborstplaat kan maar beperkt bewaard worden, omdat de melkvetten in het product ranzig worden en het product sneller bederft. Vruchten- en suikerborstplaat bevatten geen melkvetten en zijn daardoor langer houdbaarder. Roomborstplaat is van nature iets zachter en zal dat ook blijven, terwijl suikerborstplaat na verloop van tijd hard wordt door uitkristallisatie van de suiker. Het water dat zich tussen de suikerkristallen bevindt, gaat verdampen waardoor de borstplaat verder uitdroogt. De borstplaat gaat er vlekkerig (greinen) uitzien en verlies aan glans.

Borstplaat is zeer zoet van smaak. Bij het eten van borstplaat merk je dat het een brosse breuk heeft en wegsmelt in de mond. Afhankelijk van de toevoegingen, kan borstplaat verschillende kleuren en smaken hebben, zoals chocolade en mokka.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag