Cacaoboter of cacaovet is een product afkomstig van de vrucht (cacaoboon) van de cacaoboom (Theobroma cacao). Cacaoboter heeft een wit tot lichtgele kleur die aan roomboter doet denken, maar veel harder is dan roomboter. De smelttemperatuur van cacaoboter (30┬░C) ligt dichtbij de lichaamstemperatuur, wat ervoor zorgt dat chocolade in de mond weg kan smelten. Vanwege deze eigenschappen wordt cacaoboter voornamelijk bij chocoladewerk gebruikt.
Om tot cacaoboter te komen, moet de cacaomassa worden geperst. Met een hydraulische pers wordt druk gezet op de cacaomassa, waardoor het cacaovet uit de cacaomassa loopt. Ook kan het cacaovet worden onttrokken door middel van extraheren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een oplosmiddel dat ervoor zorgt dat meer cacaoboter aan de cacaomassa onttrokken kan worden. Het onttrokken vet wordt opgevangen, gefilterd en direct in vormen gegoten. Na het stollen, wordt de cacaoboter uit de vormen gehaald en kan het worden verpakt.
Cacaoboter komt op verschillende manieren in de handel voor:

  • In callets (druppelvorm).
  • In spuitbussen voor het afwerken van marsepein.
  • In brokken.
  • In poedervorm.