Citroenrasp is een kant-en-klare samenstelling, gemaakt van citroenschil, suiker en eventuele additieven die zorgen voor een langere houdbaarheid of sterkere kleur. De citroenschil die wordt gebruikt, komt van het gele deel van de schil. Hierin zitten etherische oliĆ«n die de kenmerkende citroensmaak en -geur afgeven. De schillen worden voor verwerking gewassen, geraspt en met suiker vermengd. De suiker neemt het vocht en de vrijkomende smaakstoffen op, waardoor een korrelige pasta ontstaat. Door de hoeveelheid suiker zal bederf minder snel plaatsvinden. Het goed afsluiten van de verpakking is belangrijk om uitdroging en het verliezen van smaakstoffen tegen te gaan.  

Citroenrasp is een smaakstof die de smaak van producten bevorderd en kan daardoor in veel verschillende producten gebruikt worden. Door de korrelige textuur van de suiker moet de citroenrasp wel voldoende opgelost worden in het product. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • Gevulde broodsoorten
  • Beslagen
  • Korstdeeg
  • Zanddeeg
  • Puddingen

Bij het verwerken van citroenrasp bij producten die de vriezer ingaan, moet de hoeveelheid citroenrasp verminderd worden. Door het invriezen gaan de cellen, waar de kenmerkende citroensmaak ligt, kapot zodat er meer smaakstof vrijkomt. Hierdoor kan de smaak gaan overheersen.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag