Citroenzuur (C6H8O7) is een zwak organisch zuur. Het is aanwezig in iedere levende cel van het lichaam, omdat het daar een belangrijke rol speelt in de stofwisseling. In citrusvruchten, kiwi’s, aardbeien en ander zacht fruit komt het in hoge concentraties voor.

Citroenzuur werd vroeger voornamelijk gewonnen uit citrusvruchten. Tegenwoordig wordt het vooral gewonnen door een fermentatieproces met behulp van schimmels, zoals de Aspergillus niger, toe te passen op suiker. Het resultaat is een fijn wit poeder. Voor gebruik kan dit aangemaakt worden met water om een zure vloeistof te verkrijgen, waardoor het beter wordt opgenomen tijdens de bereiding van producten.

Citroenzuur heeft vele verschillende functies. Behalve het tegengaan van bruinkleuring van fruit als zuurteregelaar, geeft het ook een aroma, versterkt het de werking van antioxidanten en kan het de houdbaarheid verlengen. In de bakkerij wordt citroenzuur veel gebruikt bij het bereiden van jam en gelei. Door de zure omgeving die gecreëerd wordt, kunnen stoffen zoals pectine beter werken. Bij het gebruik in een garneerglazuur zorgen een paar druppels voor extra luchtigheid bij het opkloppen, waardoor het verwerken van het garneerglazuur gemakkelijker wordt.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag