Crème is een product dat op kamertemperatuur luchtig, smeerbaar en spuitbaar is. Het heeft een volle smaak, voelt glad aan en smelt snel en volledig in de mond.
Crème wordt gemaakt door, in een emulsie van vetstof en suiker/vocht, lucht in te slaan. De suiker moet hiervoor in het vocht opgelost zijn. De vetstof kan bestaan uit boter of margarine. Het suiker/vochtcomponent is afhankelijk van het soort crème. Aan de luchtige crème kunnen smaak- en kleurstoffen, zoals mokka, worden toegevoegd om het product een karakteristieke kleur en smaak te geven.
Hieronder staan de bekendste soorten crème met daarbij het suiker/vochtcomponent:

  • Compositiecrème. Gemaakt met een compositie, bestaande uit eidooier, melk en suiker.
  • Geleroomcrème. Gemaakt met fondant en geleroom (banketbakkersroom).
  • Suikercrème. Gemaakt met suiker.
  • Schuimcrème. Gemaakt met kookschuim.
  • Fondantcrème. Gemaakt met fondant, eidooier en brandewijn.

Compositiecrème en geleroomcrème zijn beperkt houdbaar door de aanwezige melkbestanddelen. Suikercrème, schuimcrème en fondantcrème zijn daarentegen langer houdbaar door het hogere suikerpercentage.
Crème wordt gebruikt als vulling in gebaksproducten, zoals truffels en gebak. Crème is veel vetter dan slagroom en daardoor zwaarder te verteren. Het maskeren en opspuiten van taarten en gebak dient daarom dun te gebeuren.