Curaçao is een alcoholische drank die wordt gemaakt van de bittere sinaasappel ‘Lahara’ (Citrus × aurantium subsp. Currassuviencis) die groeit op Curaçao. De voorloper van deze vrucht, de zure sinaasappel, werd door Spaanse ontdekkers in 1527 naar het eiland gebracht. Het bittere vlees van de Lahara is onsmakelijk, maar de schillen zijn aangenaam aromatisch.

Het is onduidelijk wie deze likeur voor het eerst heeft gebrouwen en wanneer dit precies heeft plaatsgevonden, maar het ontstaan van de likeur zou in de 18e eeuw hebben plaatsgevonden. Curaçao wordt geproduceerd door de onrijpe schillen te drogen, waardoor het aroma naar buiten wordt gebracht. Deze schillen worden in water en alcohol geweekt voor enkele dagen, waarna de schillen worden verwijderd en andere specerijen worden toegevoegd.

De likeur heeft een sinaasappelachtige smaak, met een bepaalde mate van bitterheid. De likeur is van nature kleurloos, maar wordt vaak gekleurd door middel van kunstmatige kleurstoffen. Een veel gebruikte kleur is blauw, maar ook geel, rood en groen worden gebruikt. De smaak van al deze soorten is hierbij gelijk. Het alcoholpercentage ligt rond de 24%. Net als andere likeuren kan Curaçao worden gebruikt als smaakstof in banketproducten.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag