De Amerikaanse muffin, of kortweg muffin, is een licht gezoet broodje of cakeje. Ze worden wel eens met cupcakes verward, al zit er een groot verschil in textuur en smaak. Muffins hebben een wild uiterlijk en onregelmatig textuur met grote gaten erin, terwijl cupcakes kleine cakejes zijn met een fijnere textuur. Muffins zijn daarmee meer te vergelijken met een broodsoort, dan een beslagsoort. De luchtigheid wordt verkregen door het toevoegen van chemische rijsmiddelen. Het wordt op een hoge temperatuur gebakken, waardoor de rijsmiddelen snel werken en de onregelmatige textuur ontstaat. Verder wordt er olie in het beslag verwerkt in plaats van boter of margarine.

Muffins zijn halverwege de 19e eeuw in de Verenigde Staten ontstaan. Ze worden vaak als ontbijtproduct en bij koffie gegeten. Door de minder zoete smaak, worden muffins zowel met zoete als hartige smaken geproduceerd. In tegenstelling tot cupcakes worden de meeste muffins niet afgewerkt met glazuur. Veelvoorkomende smaken bij muffins zijn fruit, chocolade, noten, maar ook kaas of maïs. De houdbaarheid van de muffins is afhankelijk van de vulling. Naarmate ze langer worden bewaard, zullen ze droger worden. Muffins kunnen zowel gebakken als ongebakken (geportioneerd) goed worden ingevroren.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag