De duindoorn (Hippophae rhamnoides) is een tweehuizige struik, die van nature in Nederland voorkomt. De plant kan goed tegen zout en het stuiven van zand, waardoor je de plant veel terugziet op open, kalkrijke duinen. Maar ook in de Alpen, woestijnachtige gebieden, in open land en aan rivieroevers groeit de plant goed.

De bessen groeien in compacte bosjes aan de vrouwelijke struiken en krijgen in de herfst een gele tot donker oranje kleur. In de vruchten zit een pitje, wat het eigenlijke zaad is van de plant. De smaak van de bes is intens zuur, met een rokerige en unieke smaak in de schillen. Vanwege de zure smaak heeft de bes wel suiker nodig. De bessen hebben een hoog pectinegehalte, waardoor ze geschikt zijn voor het maken van confituren.

Duindoornbessen zijn niet veel verkrijgbaar in de handel. In Centraal-Aziƫ, Rusland en China worden de bessen veel gegeten en zijn er plantages voor het oogsten ervan, maar in Europa komt de bes voornamelijk in het wild voor. Het fruit kan wel vrij worden geplukt in de duinen langs de kust, maar daarbij moet opgelet worden op de stekelige takken waar de bessen aan hangen.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag