De Durondeau of De Tongres is een perenras met een beperkte houdbaarheid, die moet worden gegeten op het moment van maximale rijpheid. Het perenseizoen is daardoor maar kort, van september tot en met oktober. Door liefhebbers wordt het beschouwd als de koning der peren. De perensoort is ontstaan in Belgiƫ nabij Tournay in 1811.

De Durondeau is een vrucht van middelgroot tot zeer groot formaat die peervormig en buikig is. De schil heeft een bruine, groenachtige kleur met een lichtelijk rode kleur aan de zonkant. Wanneer de schil een gele kleur krijgt, is de peer voorbij de maximale rijping waardoor de typische smaken verdwijnen en de peer minder smakelijk wordt. Het vruchtvlees is stevig, wit van kleur en saprijk. De peer heeft een erg uitgesproken, aromatische, fris-zoetzure en soms licht wrange smaak.

De Durondeau wordt voornamelijk gegeten als handpeer. Door de peer te verhitten krijgt deze een zachtere structuur en een zoetere smaak. Het wordt daarom voornamelijk gebruikt als rauwe vulling in taarten en gebak en ter decoratie van taarten en gebak. Door de korte houdbaarheid is het minder geschikt in producten te gebruiken die langer bewaard kunnen worden.