Een kookstuk in het deeg zorgt uiteindelijk voor een smeuïger eindproduct.

Een kookstuk wordt gemaakt van een deel geplette tarwe, een deel gebroken tarwe en een kleiner deel rogge met een dubbel aandeel water. Deze ingrediënten worden samen gekookt tot een stuk deeg, genaamd kookstuk.

Het water wordt volledig opgenomen door de tarwe en rogge. Het aandeel water in het totale deeg wordt vele malen hoger door het kookstuk. Bovendien is het kookstuk al gaar. Deze twee factoren bevorderen de smeuïgheid van het eindproduct.
Het kookstuk moet als een vulling door het deeg worden gedraaid. Wanneer het kookstuk in de tweede versnelling door het deeg wordt gedraaid, versmeert het deeg doordat het vocht loslaat.

Een kookstuk bevat veel water en is daardoor gevoelig voor bederf. Door het zout dat in zijn geheel op het deeg gaat al aan het kookstuk toe te voegen tijdens het koken, wordt de houdbaarheid bevordert. Hierdoor kan het deegstuk eens per week worden gemaakt en een week lang in de koeling worden bewaard.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag