De glycemische index (GI) is een maat om aan te geven hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. Het geeft een inschatting voor de snelheid waarmee de bloedsuikerspiegel stijgt als iemand koolhydraten heeft gegeten.

Producten die snel worden afgebroken tijdens de spijsvertering hebben een hoge glycemische index (meer dan 70). Koolhydraten die langzaam worden afgebroken en hun glucose geleidelijk aan het bloed afgeven hebben een lage GI (minder dan 55). Brood is een product met een hoge GI, fruit valt onder de producten met een lage GI. Voeding met een lage of gemiddelde GI wordt vaak aanbevolen aan mensen met diabetes, omdat de bloedsuikerspiegel daarmee stabieler blijft.

De GI van een product kan variëren, het verandert bijvoorbeeld door de manier waarop het wordt klaargemaakt, op welke temperatuur het wordt bereid, hoever fruit gerijpt is en de menselijke factoren zoals de snelheid van de darmwerking.

De glycemische index is vooral bedoeld als hulpmiddel om verschillende koolhydraatrijke producten met elkaar te vergelijken. Vooral diabetespatiënten hebben hier belang bij.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag