Beschuit is een bros, droog en luchtig product dat gemaakt wordt van bloem en/of meel, waar door de jaren heen veel varianten op zijn geweest. De Romeinen namen ‘biscoctum’ mee op lange veldtochten. In de Middeleeuwen kenden men ‘broetbiscotte’, dat rond 1344 door Kruisvaarders op Rhodos als scheepsproviand werden meegenomen. Ook in Frankrijk zou een voorloper van het beschuit zijn, de ‘panes biscocti’, die in de Middeleeuwen en in de Napoleontische tijd veel lieden het leven heeft gered.

Bij al deze broodsoorten werd het brood dubbel gebakken, waardoor het vochtgehalte werd verlaagd en  de houdbaarheid werd verlengd. Dit maakte het geschikt voor lange reizen waarbij voedsel moest worden dat een langere periode houdbaar bleef. Beschuit zoals we het nu kennen is luchtiger en brosser dan het beschuit van toen.

Door de toenemende scheepsvaart kreeg in de 16e eeuw beschuit een boost. Particulier werden ze ook per stuk verkocht, waarbij 100 stuks de norm was. 25 stuks was een vierde deel en werd ‘verndel’ genoemd. Later kon ook een half ‘verndel’ gekocht worden, dat vanwege het halve beschuit werd afgerond op 13 stuks. Tegenwoordig worden ze nog steeds met 13 stuks verkocht.