Een traditionele bruidstaart bestaat uit minstens drie lagen, een laag voor de receptie, een laag om uit te delen en de bovenste laag om in te vriezen en later op te eten. Vroeger was iedere laag van iets anders gemaakt. De onderste laag van witte suiker als symbool voor de liefde. In de tweede laag zat marsepein als symbool voor de bruidstijd. De bovenste laag uit ‘plumcake’: rijke vruchtencake als afspiegeling van het huwelijk.
De vorm kent z’n oorsprong in Engeland waar Britse bruiloftsgasten in de Middeleeuwen allemaal een kleine koek of taart meebrachten die opgestapeld werden. Als de bruid en bruidegom elkaar over de stapel heen konden kussen en de stapel bleef staan, stond dat garant voor een lang en gelukkig leven.
In 1901 maakte ons land kennis met de klassieke bruidstaart. Toenmalig koningin Wilhelmina, had bij haar huwelijk een enorme taart met verschillende lagen, in Engelse stijl, de ‘royal cake’. De bruidstaart werd de norm voor andere Europese koningshuizen en adellijke families. In Nederland duurde het nog 50 jaar voor de bruidstaart was ingeburgerd en in de jaren ’90 van de vorige eeuw werd de klassieke Engelse bruidstaart de norm.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag