Dubbelkoolzure soda (natriumbicarbonaat) is ook bekend als baking soda, sodium-bicarbonaat, of zuiveringszout. Het is een witte kristallijnen stof die wordt gebruikt als rijsmiddel in plaats van gist. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in speculaas om een grote toename van volume tijdens het bakken te bevorderen. Natriumbicarbonaat is een hele natuurlijke stof, de grondstof is steenzout.

Dubbelkoolzure soda produceert alleen koolstofdioxide als er een zuur of zuur vocht aanwezig is, zoals yoghurt, citroensap of karnemelk. Zodra het met zuur in aanraking komt, begint het zijn werk te doen, dus pas op het laatst toevoegen. Deeg waaraan dubbelkoolzure soda is toegevoegd dient geneutraliseerd te worden met bijvoorbeeld karnemelk. Goede vervangers zijn wijnsteenzuur, citroensap of citroenrasp.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag