Duivekater of deuvekater is een traditioneel feestbrood, dat voornamelijk in de streek ten noorden van Amsterdam (Nieuwendam, IJmond en Zaanstreek) wordt gebakken. De naam duivekater stamt zeer waarschijnlijk af van het Oud-Germaans, namelijk Deuvels Kakor wat duivelskoek betekent.
Het is een langgerekt ovaal, zoet witbrood, dat rond Pasen, Pinksteren en met de kerstdagen en de jaarwisseling wordt gegeten. Duivekater werd in de negentiende eeuw gebakken als vruchtbaarheidsoffer, als dank voor het slagen van de oogst. Eerst was dit een vleesoffer, later werd dit vervangen door de duivekater: een brood in de vorm van een poot van slachtvee. De vorm van de duivekater lijkt op een ossenbout/schenkel met aan weerszijden versiering in de vorm van een stuk gebeente. Opvallend is de zeer dunne en zachte korst.
Het recept kenmerkt zich door de toevoeging van verwarmde roomboter, citroenschil en melk. Het deeg wordt verder gemaakt van Zeeuwse bloem, gist, zout en melassesuiker.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag