Een amish is een, uit de Verenigde Staten afkomstig, voordeeg. Het werd in de jaren 80 van de vorige eeuw veel gebruikt als een soort vriendschapsvoordeeg. Resterende delen van het voordeeg werden aan vrienden en familie gegeven, zodat zij er ook een brood van konden bakken. Het brood dat hiermee gebakken werd, was vaak een soort snel brood, een combinatie tussen een cake en brood. Behalve het voordeeg werden hier ook vaak chemische rijsmiddelen aan toegevoegd, om voor de juiste volumetoename in korte tijd te zorgen. Als voordeeg kan het ook worden gebruikt voor in broden die een langere rijstijd hebben.

Een amish is een natuurdesem of desem op basis van bakkersgist. Hierbij wordt het water vervangen door melk en wordt er een kleine hoeveelheid suiker aan de desem toegevoegd. Soms wordt de gist ook weggelaten, waardoor het voordeeg langer de tijd nodig heeft om te fermenteren door middel van de melkzuurbacteriƫn en gisten die van nature in de grondstoffen aanwezig zijn.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag