Een Anfrischsauer is een, uit Duitsland afkomstig, voordeeg. Anfrischsauer is een Duitse uitdrukking waarmee de eerste stap wordt bedoeld in het proces van de productie van zuurdesem. Hierna volgen de stappen Grundsauer en Vollsauer. Deze methode is een van de meest traditionele zuurdesemmethodes in Duitstalige landen, waarbij een sterke, uitgebalanceerde zuurdesem ontstaat met een lage verwerkingstolerantie.

Deze eerste stap, de Anfrischsauer, bestaat uit het mengen van graanproducten, zoals bloem, meel of gries, met water en een deel Anstellgut. Hierna wordt de Anfrischsauer voor 5-8 uur gerijpt bij een temperatuur van 25-26°C. Afhankelijk van het productieproces in de bakkerij kunnen het recept en de tijd worden aangepast. De Anfrischsauer heeft als doel de gist in het deegstuk te activeren en te vermeerderen.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag