De broodboom (Artocarpus altilis) is een plant die wereldwijd in de tropen groeit. De vruchten van deze plant, broodvruchten genaamd, zijn belangrijk basisvoedsel in tropische gebieden. In Nederland worden het hele jaar door soorten verkocht bij toko’s en op markten. Bij het kopen van de vruchten moet onder andere worden gelet op de geur van de vrucht. Als deze onaangenaam is, is de vrucht nog niet rijp.
 

De broodvrucht heeft een groenbruine, doffe schil. Het heeft ongeveer het formaat van een grapefruit en is rond tot eivormig. Bij broodvruchten kan er onderscheid worden gemaakt tussen vruchten met zaad (fertiel) en zonder zaad (infertiel). De zaadvormende vruchten hebben stompe stekels op de schil, terwijl de zaadloze vruchten een stekelloze schil hebben. Het vruchtvlees in onrijpe vruchten is zacht en melig, waarbij een onaangename geur kan ontstaan. Bij rijpe vruchten verandert is het vruchtvlees vezelig, sappig en zacht. De smaak doet denken aan een combinatie van aardappel en brood.
 

Broodvruchten kunnen zowel rijp als onrijp worden gebruikt. Het onrijpe fruit moet voor gebruik eerst worden verhit, waardoor het een zachtere textuur krijgt. De zaden die aanwezig zijn in de fertiele vruchten kunnen worden gepoft zoals kastanjes.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag