Een carambola is de vrucht van de carambola-plant (Averrhoa carambola) uit de klaverzuringfamilie. De vrucht wordt ook wel stervrucht genoemd, vanwege de vorm die de vrucht heeft wanneer het in plakjes is gesneden. De plant is onder andere afkomstig uit Maleisië, Brazilië en het tropisch gedeelte van Afrika, maar groeit goed in alle gebieden met een tropisch of subtropisch klimaat.

Een rijpe vrucht heeft een groengele tot donkergele kleur. De schil is dun, glad, wasachtig en eetbaar. De carambola heeft een ovale vorm met daarop in de lengte 5-6 ribben. Bij het doorsnijden van de vrucht ontstaat daarbij een stervorm. Het vruchtvlees is sappig, doorschijnend en geel van kleur, met daarin enkele zwarte eetbaar pitjes. De smaak van de carambola is zuur tot zoetzuur. De soort bepaald daarbij de zoetheid van de vrucht. De vruchten rijpen niet na, waardoor het belangrijk is dat deze rijp zijn bij de aankoop. Doorgaans is de kleur van de vrucht dan donkergeel, op de carambola’s uit Brazilië na. Deze kunnen een lichtgroene kleur hebben. Vanwege de vorm van de vrucht wordt deze voornamelijk ter decoratie van banketproducten gebruikt. Daarnaast is het geschikt om te gebruiken in chutneys, jam en compote.