De cherimoya (Annona cherimola) is een tropische plant en komt van oorsprong uit Zuid-Amerika, waar het in de hooglandvalleien op 1000-2000 meter hoog groeit. Tegenwoordig wordt het ook in delen van het Middellandse Zeegebied en China geteeld. De vrucht van de plant wordt, behalve cherimoya, ook wel Jamaica-appel genoemd.

De vrucht is hartvormig en heeft een groene of soms lichtpaarse schil met schubben. De schil is glad, maar kan leerachtig aanvoelen. Bij rijping kleurt de schil donkerder waarbij de kleur verandert naar groen/zwart. Het vruchtvlees is wit van kleur, vlezig en zacht en heeft een zoete smaak die doet denken aan een combinatie van banaan, aardbei en ananas. In de vrucht zitten grote zwarte pitten die niet eetbaar zijn. Daarnaast is de schil van de cherimoya ook niet eetbaar.

De cherimoya is vrijwel het hele jaar vers verkrijgbaar, maar wordt beperkt geïmporteerd vanwege de kwetsbaarheid van de vrucht. De textuur van rijpe cherimoya is vergelijkbaar met de textuur van papaja of rijpe peer. Het kan daarbij op dezelfde manieren verwerkt worden als deze vruchten, maar is wel zoeter van smaak. Het toevoegen van citroensap brengt deze zoete smaak meer in balans.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag