Een compositie of crème Anglaise is een vanillesaus op basis van melk en eidooiers die zowel warm als koud geserveerd kan worden.
De ingrediënten die gebruikt worden bij het bereiden van een compositie zijn:

  • Melk. Hoe voller de melk, des te romiger de compositie. Ook kan een deel van de melk vervangen worden door room.
  • Suiker. Gebruik hiervoor een fijne suiker, zoals melissuiker of castorsuiker.
  • Eidooiers.
  • Vanillestokjes, waarbij het vanillemerg wordt uitgeschraapt en toegevoegd aan de melk samen met de vanillestokjes voor extra aroma.

Een compositie wordt als basis gebruikt bij verschillende zoete gerechten. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Als saus, of basis voor saus, bij taarten, puddingen en gebak.
  • Als basis voor ijs.
  • Als basis voor puddingen, zoals bavaroise en crème brûlée.
  • Als basis voor crème.
  • Als dessert op zichzelf. Île flottante is een nagerecht waarbij de compositie warm geserveerd wordt samen met gepocheerd eiwitschuim.