De Dobostaart of Dobostorta is een creatie van de Hongaarse chef en patissier József Dobos. Hij maakte de taart in 1885 speciaal voor de Nationale Algemene Tentoonstelling die in het Hongaarse Boedapest werd gehouden. Bij de ontwikkeling van het gebak werd de doelstelling gehanteerd dat het gebak minimaal tien dagen zijn vorm en smaak zou bewaren, wat uniek was voor die tijd. József Dobos verkocht de taart in zijn delicatessenwinkel en ontwierp zelfs een speciale kist om zijn taart in te kunnen vervoeren. Na het verkopen van zijn winkel in 1906, maakte hij zijn recept bekend.

De taart bestaat uit minimaal vijf lagen biscuit met daartussen een rijke vulling van chocoladebotercrème en een kroon van met karamel geglazuurde cakepunten. Voor de chocoladecrème liet József Dobos zich inspireren door de chocoladecrème uit Triëst, wat de taart een Italiaans karakter geeft. Naast de rijke smaken bevat de taart ook een luxe uiterlijk, waardoor de taart een exclusieve uitstraling krijgt.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag