Een esprit is een alcoholhoudende drank die veel in de banketbakkerij wordt gebruikt. Het is een zeer zuivere, gedistilleerde drank waaraan geconcentreerde smaakstoffen zijn toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat er minder hoeft te worden gebruikt ten opzichte van bijvoorbeeld likeuren. Door de kleinere doseringen die nodig zijn, is het ook geschikt als smaakstof in chocolade en ijs. Esprit wordt voornamelijk gebruikt als extra smaakstof om de basissmaak van een product te ondersteunen of te versterken.

Een esprit kan uit verschillende grondstoffen bestaan en is daarmee verkrijgbaar in veel verschillende smaken. Het kan op verschillende manieren worden geproduceerd:

  • Infuseren. Dit wordt ook wel macereren genoemd. De ingrediënten worden toegevoegd aan het basisdistillaat, waar ze gedurende weken of maanden intrekken in de alcohol.
  • Percoleren. De alcohol wordt door een laag smaakmakers getrokken, waarbij de aroma’s worden onttrokken uit de smaakmakers.
  • Distilleren. In een distilleerketel wordt op een geperforeerde plaat vlak onder de zwanenhals de smaakgevende ingrediënten geplaatst of er wordt een zak in de ketel gehangen. De alcoholhoudende dampen trekken door de ingrediënten en nemen de smaakstoffen op.
  • Koude-weg methode. Aan een basisdistillaat worden geur- en smaakstoffen toegevoegd zonder verhitting.