Een Grundsauer is een, uit Duitsland afkomstig, voordeeg. Grundsauer is een Duitse uitdrukking waarmee de tweede stap wordt bedoeld in het proces van de productie van zuurdesem. Voorafgaand aan deze stap gaat de Anfrischsauer en hierna volgt de stap Vollsauer. Deze methode is een van de meest traditionele zuurdesemmethodes in Duitstalige landen, waarbij een sterke, uitgebalanceerde zuurdesem ontstaat met een lage verwerkingstolerantie.

De tweede stap, de Grundsauer, bestaat uit het mengen van de Anfrischsauer met graanproducten, zoals bloem, meel of gries en met water. Hierna wordt de Grundsauer voor 6-10 uur gerijpt bij een temperatuur van 23-28°C. Hierbij geldt dat de tijden in combinatie met het recept aangepast kunnen worden aan het productieproces in de bakkerij. De Grundsauer heeft als doel om zuurvorming en smaak in het deegstuk te laten ontwikkelen. Naast het gebruik van de term bij deze drie stap methode, wordt de term Grundsauer ook gebruikt in andere zuurdesems.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag