Een mousse of ijsmousse is een luchtige ijssoort die stilstaand wordt bevroren. Het is vergelijkbaar met een parfait, al is de samenstelling tussen deze twee producten verschillend. Een mousse mag niet te sterk worden doorgevroren, maar moet van binnen nog enigszins baveuse (zacht) zijn. De manier van invriezen heeft meer tijd nodig dan andere ijssoorten en zal ±3 uur in beslag nemen.

Een mousse heeft, net als bij een parfait, opgeklopte slagroom als hoofdbestanddeel. Dit geeft het product de luchtigheid. Doordat het stilstaand wordt bevroren krijgt het geen verdere opslag. Een mousse bestaat verder uit (vruchten)puree, andere smaakstoffen en eventuele bindmiddelen. In tegenstelling tot een parfait wordt er geen gebruik gemaakt van eibestanddelen, waardoor de vruchtensmaken beter naar voren kunnen komen.

Een ijsmousse is ongeveer zeven dagen in de vriezer houdbaar. Bij langer bewaren bederft de mousse niet, maar door te diep invriezen en uitdroging zullen de smaak en kwaliteit van het product achteruit gaan.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag