Een kniepertje is een zoete, dunne wafel die traditioneel rond de jaarwisseling wordt gebakken en gegeten. Het is een gebruik dat voornamelijk wordt toegepast in Drenthe, Groningen, Twente en de Achterhoek. Het heeft hierbij verschillende namen, zoals knijpertje, ijzerkoek, knieperties, iezerkoekies, kniepkoukies of knieperkes. Ze worden in gebakken in speciale wafelijzers.

Kniepertjes lijken op oubliehoorns of -wafels die worden gebruikt bij ijs, maar hebben een andere smaak. De wafels zijn zoeter en hebben een kaneelsmaak. Er zijn twee modellen die worden gehanteerd. Hierbij zit er ook een klein verschil in het recept en het verwerken van het beslag. Het eerste model is dat van een platte wafel. Deze wordt voornamelijk met Oudjaarsavond gegeten met de gedachte dat in december het oude jaar zich volledig heeft ontvouwen. Hiervoor wordt een stijver beslag of deeg in bolletjes gerold waarna deze onder het ijzer worden gebakken. Het tweede model wordt vanaf Nieuwjaarsdag gegeten en is een rolletje wat het onbekende nieuwe jaar symboliseert. Hier wordt een slapper beslag voor gebruikt dat in het ijzer wordt gegoten. Na het bakken wordt het koekje snel om een stokje opgerold tot een rolletje.