De lychee (Litchi chinensis) is een groenblijvende boom die tot 30 meter hoog kan worden. De boom heeft een dichte, brede kroon met verspreid staande, afwisselend geplaatste bladeren van 12-25 centimeter lang. De bomen dragen vruchten met dezelfde naam in trossen van 5-30 stuks. De oorsprong van de lychee ligt in China, waar de vrucht van de boom ook veel in de Aziatische keuken wordt gebruikt. Tegenwoordig worden de tropische vruchten voornamelijk geïmporteerd vanuit Madagaskar, Mauritius, Zuid-Afrika, Israël en Azië.

De vrucht is een schijnvrucht met een ronde tot ovale vorm van 3-5 centimeter doorsnee. De schil heeft een opvallend rode kleur en voelt leerachtig en gebobbeld aan. Deze schil verkleurt tijdens het rijpingsproces van rozerood naar roodbruin. Het vruchtvlees is glazig wit en omhult de grote, bruine pit in het centrum van de vrucht. Het vruchtvlees heeft een stevige structuur, is zeer sappig en heeft een zoete, typische smaak.

De lychee is vers het hele jaar verkrijgbaar, waarbij een piek ontstaat in de periode van eind december tot eind februari. Verder zijn ze op sap in blik verkrijgbaar, waarbij de vrucht zoeter van smaak en minder stevig is door de aanwezigheid van de siroop.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag