Netmeloenen komen, net als andere meloenen, uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae). Ze zijn daarmee eigenlijk een groentesoort in plaats van een fruitsoort, maar worden vanwege de zoete smaak vaak tot het fruit gerekend. Onduidelijk is waar deze soort precies vandaan komt, maar veel meloensoorten komen oorspronkelijk uit Zuidwest-Aziƫ en Afrika. De netmeloen is een soort waarvan andere varianten zijn ontstaan, zoals de galiameloen.

De netmeloen heeft een kurkachtig of wit netwerk op de schil, waarbij de schil zelf glad of gesegmenteerd kan zijn. De zaden zitten in het centrum van de meloen samen, waardoor ze gemakkelijk te verwijderen zijn. De schil van de meloen is relatief dik en niet eetbaar. De structuur op de schil geeft ook een indicatie over de zoetheid van de meloen. Hoe dichter het netmotief is, des te zoeter is de meloen.

Wanneer een netmeloen rijp is, moet deze zwaar aanvoelen en een aangename geur hebben, waarbij de steelkant enigszins zacht is wanneer deze wordt ingedrukt. Netmeloenen zijn minder waterrijk als watermeloenen en zijn daarom geschikt voor het decoreren van producten. Verder kan het gebruikt worden als basis of vulling in banketproducten en ijs.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag