De papaja (Carica papaya) is een plant uit de Caricaceae-familie. In Nederland wordt de vrucht voornamelijk ingevoerd vanuit Midden-Amerika, Azië, en Midden- en Zuid-Afrika. Het telen van de vrucht in kassen in Nederland wordt sinds enkele jaren ook gedaan, waardoor de vrucht het hele jaar te koop is.

De papaja is de vrucht van de meloenboom en kent daarom ook de naam boommeloen. De vrucht is rond tot ovaalvormig en circa 20 centimeter lang. Het gewicht kan hierbij variëren tussen de 300 gram en 6 kilogram. De vrucht heeft een gladde, dunne schil die bij het rijpen verkleurt van groen naar groengeel gevlekte kleur. Het vruchtvlees heeft een zalmroze tot geeloranje gekleurd vruchtvlees met een abrikozenachtige geur. De smaak is zeer zoet en meloenachtig en het vruchtvlees heeft een boterzachte textuur. In het midden van de vrucht bevindt zich een holle ruimte met zwarte pitjes.

Papaja kan worden gebruikt als basis of vulling van banketproducten, voor ijs en ter decoratie van producten. Gedroogd kan het als vulling in brood worden gebruikt. Verder leent het zich goed voor konfijten. In recepten met gelatine moet de papaja worden geblancheerd, omdat dit anders de werking van de gelatine tegengaat.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag