De paranoot is een noot die wordt geleverd door de paranootboom (Bertholletia excelsa) en van nature voorkomt in Zuid-Amerika. De grootste producenten zijn Bolivia en Brazilië. Andere namen voor de paranoot zijn Brazielnoot of Amazonianoot. Het duurt 10-25 jaar voordat een boom vruchten draagt, die vervolgens 14 maanden moeten rijpen voordat de vrucht van de boom afvalt. Om deze reden is het verboden de bomen in Brazilië te kappen en is de productie voornamelijk afkomstig van wilde bomen.

De vrucht weegt ±2 kg en heeft een diameter van 10-15 cm. In deze vrucht bevinden zich 10-24 paranoten, op eenzelfde manier geplaatst als parten van een sinaasappel, in hardere individuele schalen. Deze schalen worden verwijderd en er blijft een wit zaad over van ±4-5 cm. lengte.

Paranoten worden voornamelijk in zijn geheel aangeboden. Ze hebben een aardse, maar rijke en romige smaak, waarbij de textuur vergelijkbaar is met die van verse kokosnoot. Het heeft een hoog seleniumgehalte, waarbij het nuttigen van 2-3 noten per dag al voldoende is.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag