De pecannoot (Carya illinoinensis) is een bladverliezende, 40-50 meter hoge boom uit de okkernootfamilie. Ze behoren daarmee tot dezelfde familie als walnoten en okkernoten. De boom komt van oorsprong uit Mexico en het zuiden en zuidoosten van Amerika. De vruchten van deze boom zijn langwerpig en ovaal tot cilindrisch gevormd. Net zoals de walnoot is het botanisch gezien geen noot, maar een olierijke steenvrucht.

De vrucht bestaat uit een dikke laag vruchtvlees wat tijdens het rijpen overgaat van groen tot bruin. Wanneer de vrucht rijp is, splijt het vruchtvlees in vier delen en wordt de schaal van de vrucht onthult. Deze is in tegenstelling tot de schaal van de walnoot relatief glad. Het zaad in deze schaal bestaat uit twee delen en is de pecannoot.

De pecannoot kan zowel rauw als geroosterd worden gebruikt. Ze hebben een rijke, boterachtige smaak en kenmerkend zoete geur. De noot bevat veel vet, ongeveer 75%. De olie van de pecannoot wordt niet veel in voedsel gebruikt, maar meer in de cosmetica-industrie. De noot zelf kan worden gebruikt als vulling in brood- en banketproducten.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag