Een roerdeeg is een zanddeeg dat niet luchtig mag zijn. Tijdens het bakken vloeit het deeg uit. Wanneer het deeg te veel lucht bevat kan dit het uitvloeien belemmeren. Het is een spuitbaar deeg dat wordt gebruikt bij de bereiding van koekjes.

Een roerdeeg wordt met de volgende grondstoffen bereid:

  • Bloem. Afhankelijk van de eigenschappen wordt hiervoor patentbloem, Zeeuwse bloem of een combinatie van beiden gebruikt. Voor de meeste roerdegen wordt voornamelijk Zeeuwse bloem gebruikt zodat het deeg meer uitdrijft tijdens het bakproces.
  • Vetstof. Hiervoor wordt roomboter of margarine gebruikt. Roomboter heeft een betere smaak, waarbij voorkeur wordt gegeven aan hooi- of stalboter vanwege het hogere smeltpunt. Bij margarine wordt meestal cr√®memargarine gekozen.
  • Suiker. De soort is afhankelijk van het eindproduct. Er wordt voornamelijk gebruik gemaakt van basterdsuiker, omdat deze goed verdeeld in het deeg en een vrij sterke kleur geeft.
  • Vocht. Hiervoor kan melk, eieren, eiwit, eidooier of water voor worden gebruikt.¬†
  • Eventueel smaakstoffen.

In vergelijking met een zetdeeg bevat het veel meer suiker en vocht. Deze bevorderen het vloeiende karakter van het roerdeeg. Net als wrijfdeeg moet roerdeeg na bereiden direct worden verwerkt om het deeg spuitbaar te houden.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag