Een roux is een mengsel van bloem en boter dat wordt gebruikt om producten warm te binden. Hierbij is onderscheid te maken tussen blanke, blonde en bruine roux. Het kleurverschil ontstaat door het langer laten kleuren van de boter, waardoor een donkerdere kleur ontstaat. Afhankelijk van de kleur van het eindproduct wordt de kleur van de roux gekozen.

Een roux wordt gemaakt van:

  • Boter. Voor een roux wordt gebruik gemaakt van 5 delen boter.
  • Bloem. Voor een roux wordt gebruik gemaakt van 6 delen bloem.

De roux kan gekoeld maximaal vier weken worden bewaard. Voor het verwerken tot producten wordt de roux aan warm vocht toegevoegd. Dit vocht kan bijvoorbeeld melk, room, of water zijn, waar eventueel smaakstoffen aan zijn toegevoegd. Hoe meer vocht wordt toegevoegd, des te vloeibaarder het eindproduct wordt.

De roux kan worden gebruikt in:

  • Sauzen
  • Soepen
  • Glazuur voor bijvoorbeeld Red Velvet cake 
  • Salpicon
  • Ragoût