Een snelkorst is een korstdeeg dat geen of weinig rustperiodes nodig heeft tussen de toeren. De Franse snelkorst is afgeleid van de Franse korst, waarbij gebruik wordt gemaakt van een gronddeeg.

Een Franse snelkorst bestaat uit de volgende grondstoffen:

  • 100% (Korst)bloem. Dit hoort een bloem te zijn met goede kwaliteit eiwitten, zodat er voldoende water op kan worden genomen en er elastische en rekbare gluten gevormd kunnen worden. 
  • 80% vetstof. Er kan gebruik worden gemaakt van korstvet, boter of korstmargarine. Belangrijk is dat het deeg en de vetstof dezelfde consistentie hebben om het goed te kunnen verwerken.
  • 20% vetstof. Deze vetstof wordt gebruikt voor het gronddeeg en mag een zachtere consistentie hebben. 
  • 55% water. Koud water heeft de voorkeur om te voorkomen dat de deegtemperatuur oploopt.
  • 2% zout. Bedoeld om de smaak te bevorderen.

Van 80% van de bloem en 20% van de vetstof wordt een gronddeeg gemaakt. 80% van de vetstof en 20% van de bloem worden tot een homogene massa verwerkt. Dit voorkomt dat een gedeelte van bloemeiwitten gluten kan vormen. Het korstdeeg is minder taai en kan daardoor sneller achtereen worden getoerd en verwerkt.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag