Een soezenbeslag of soezendeeg is een kookdeeg afgeslapt met eieren waar verschillende modellen soezen en decoraties van gemaakt kunnen worden en kan zowel zoet als hartig gebruikt worden. Door de grote hoeveelheid ei in het beslag gaat deze tijdens het bakken souffleren, wat betekent dat ze groter worden van volume en hol van binnen.

De grondstoffen waarmee een soezenbeslag gemaakt wordt zijn water en/of melk, roomboter of margarine, tarwebloem en eieren. Ook kan eventueel een werkende stof aan het beslag worden toegevoegd voor een groter volume. Een soes met alleen melk is smakelijker, malser en minder snel droogt. Wel blijft deze iets kleiner van formaat door mindere stoomwerking en zal deze sneller kleuren door de aanwezige melksuikers dan wanneer er alleen water gebruikt wordt.

Met een soezenbeslag kunne verschillende modellen soezen worden opgespoten zoals:

  • Rond (doppen). Klein, middel of groot formaat soezen. Leg hier een plakje harde wenerdeeg op voor tijgersoezen
  • Langwerpig, voor eclairs.
  • Zigzag, voor eclairs in oude stijl.
  • Halve maan, voor bananensoezen.
  • Decoraties zoals zwaantjes of rasters.

Verder kan soezenbeslag behalve gebakken ook gefrituurd worden of als bindmiddel voor een gehaktvulling in worsten- en saucijzenbroodjes gebruikt worden.